Széchenyi 2020

Részletek

Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.1-16-2016-00931
Projekt címe: Solar energia felhasználásának és tárolásának fejlesztése
A projekt megvalósításának kezdete: 2017.11.09.
A projekt fizikai befejezésének dátuma: 2019.11.05.
Támogatás összege: 483 372 208 Ft
A támogatás intenzitása: 55.65 %
A szerződött támogatás összköltsége: 868 632 852 Ft

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2018.09.11.

AZ EXTOR KFT. ÉS AZ EVOTECH KFT. ALKOTTA KONZORCIUM VÉRTESSZŐLŐSI TELEPHELYÉN MEGKEZDTE A GINOP-2.1.1-15 PÁLYÁZAT KERETÉBEN KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTJÉNEK MEGVALÓSÍTÁSÁT, MELYNEK TÁRGYA A „SZOLÁR ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁNAK ÉS TÁROLÁSÁNAK FEJLESZTÉSE”.

A K+F projekt várt eredményei a fotovoltaikus szolár rendszerek energiamenedzsmentjének fejlesztése és a szünetmentes áramellátási rendszerekkel való kombinálása, valamint a villamosenergia tárolókapacitás bővítése. Így az ipari, IT és egyéb nagy teljesítményű felhasználási területekhez tudnak majd a szolár energián alapuló újszerű, innovatív és költség hatékony megoldásokat kínálni.

A szolár energiatermelő rendszerek ki vannak szolgáltatva az időjárási körülményeknek (napsütés megléte, intenzitása), így a napenergia által termelt villamos energia mennyisége ingadozó. Ezen kívül a szolár-erőmű által megtermelt energia mind térben és időben elszakad a felhasználás helyétől, időbeni szükségességétől. Természetesen ahogy növekszik az energia termelés nagysága, úgy hatványozottan jelentkeznek ezen problémák. A konzorcium által megvalósítani kívánt fejlesztések két irányból próbálják orvosolni ezeket:

  • Az első megoldási lehetőség, hogy a szolár energia közvetlen helybeni felhasználására adnak megoldási lehetőséget. Fejlesztésük első célja, hogy a szünetmentes áramellátó berendezéseket (UPS) alkalmassá tegyék a szolár energia közvetlen befogadására, melyhez egy céleszközt, ún. DC/DC konvertert fejlesztenek ki.
  • A második megoldási lehetőség, hogy a villamoshálózati szolgáltatók által már alkalmazott, úgynevezett BESS (Battery Energy Storage Systems) energiatárolási megoldásokat egy új, hosszútávon megbízhatóan és gazdaságosan működő akkumulátor rendszerrel támogassák meg. Fejlesztésük második célja olyan akkumulátor technológia szabadalmaztatása, mely hőmérséklet független működést tesz lehetővé, és bőségesen rendelkezésre álló, így olcsón előállítható alapanyagokból épül fel.

Lényeges szempont, hogy a kutatás részeként nem csak a műszakilag legjobb, de gazdaságilag is a legmegfelelőbb megoldásokat alkalmazzák. Így a konzorcium minimális célként azt szeretné elérni, hogy a piacon jelenleg felelhető hagyományos szolár rendszerek részét képező invertereknél és akkumulátoroknál olcsóbb technikai megoldásokat kínálhasson a felhasználóknak.

Az ipari kutatás eredményeképpen létrejövő új termékek jól beilleszthetők a jelenleg is zajló “zöld forradalomba“, amely által nagy mennyiségű megújuló energia állhat rendelkezésre az eszközök felhasználóinak.

Mindkét konzorciumi tag azt reméli jelen fejlesztéstől, hogy olyan technológia birtokába jut, mely új piacokat nyit meg részükre, nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is, hozzájárulva a fejlesztők hosszú távú üzleti érdekeihez, biztosítva fejlődésüket. Így az alkalmazottak számának bővülése, új K+F munkahelyek teremtése, a nemzeti össztermékhez történő többlet hozzájárulás, és az export bővülése révén a külkereskedelmi mérleg növelése is a célok között szerepel.

A kutatás-fejlesztési projekt Magyarország Kormánya központi költségvetésének előirányzatából és az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának közös támogatásával valósul meg. A projektre megítélt támogatás összege 493,96 Millió Ft, intenzitása az összköltség 55,61%-a. A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2019. május.

Sajtóközlemény letöltése